top of page

ILYEN VOLT AZ ELSŐ ROMA ÉLET MENETE


Az Élet Menete Alapítvány idén először tartott megemlékezést külön a roma holokauszt áldozatainak, melyet többek között a Főváros támogatásával valósíthatott meg.


A második világháborúban a romák körében is végrehajtottak etnikai tisztogatást, ám mivel sokakat nyilvántartásba vétel nélkül gyilkoltak meg, a romák koncentrációs táborokba hurcolása és kivégzése sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt.


Az áldozatok tiszteletére az Alapítvány -a hagyományos nemzetközi Élet Menete program mintájára- szervete meg a Roma Élet Menetét augusztus elsején és másodikán, a Roma Holokauszt Emléknapon.


A Magyarországról busszal induló csoport először Budapesten, a Nehru-parton lévő Roma Holokauszt Emlékműnél, majd másnap -csatlakozva 300 külföldi diákhoz- Auschwitz-Birkenauban emlékezett meg azokról a romákról, akiket etnikai hovatartozásuk miatt haláltáborokban gyilkoltak meg, vagy munkaszolgálat közben haltak meg.


Az Élet Menete Alapítvány tervei szerint a Roma Megemlékezés visszatérő programja lesz, így ha sikerül megvalósítani, akkor minden évben lesz lehetőség szervezett csoporttal leróni kegyeletünket az áldozatok emléke előtt.

Legutóbbi hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page