top of page

AZ ÉLET MENETE BUDAPESTEN 2019. ÁPRILIS 14. 18:00


Az Élet Menete ismét Budapesten!


David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere lesz a díszvendége a 2019. évi Élet Menetének Budapesten, 2019. április 14-én vasárnap.


Az Élet Menetét minden évben a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmával rendezzük meg, nemzetközi szervezetük a March of the Living lengyelországi programjának mintájára.


Az idei évben, sok év elteltével ismét fáklyás felvonulással emlékezünk a mártírokra, valamint Jane Hainingre a skót misszionáriusra, Skócia egyetlen holokauszt-mártírja is.


Jane Haining Auschwitzban halt meg 1944-ben, miután Magyarországon zsidó gyermekeket mentett a Budapesti Skót Misszió egykori leánynevelő intézetének nevelőnőjeként.


A program, vasárnap este 6 órakor indul a budapesti Március 15. térről. Nyitóbeszédet mond David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere, valamint Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki mellett a rendezvény másik házigazdája Iain Lindsay brit nagykövet lesz.


A fáklyás menet a Jane Haining rakparton egy skót dudás zenekar előtt fog elhaladni, majd a Cipők a Dunaparton Emlékműhöz érve, Aharon Tamir a nemzetközi Élet Menete szervezet főigazgatója fog megemlékező beszédet mondani.


A Holokauszt áldozatainak emlékére Keleti Ágnes, holokauszt túlélő, ötszörös olimpiai bajnok tornász fog egy óriásfáklyát meggyújtani.


A megemlékezés Kardos Péter főrabbi gyászimájával fog véget érni.


A fő programot követően egy különleges szabadtéri mozizásra invitáljuk az érdeklődőket a Parlament mögötti rakpartszakaszon. A film címe „Nicky gyermekei”, ami Nicholas Winton a Világ Igaza díjjal elismert Igaz Ember történetét dolgozza fel. Nicholas Winton 1939-ben, teljesen egyedül, minden hivatalos segítség és támogatás nélkül megszervezett és megmentett 669 kisgyermeket a II. világháború alatt. A kezdeti lépéseknél a legnehezebb volt a szülők meggyőzése arról, hogy engedjék el egyedül gyermeküket Nagy-Británniába, mert ez az egyetlen lehetőség, hogy életben maradhassanak.


Sok szeretettel várunk a történelem és a tolerancia menetére mindenkit, a kisgyerekektől a nagyszülőkig!


A magyarországi Élet Menete Alapítvány létrehozását három jó barát, Dr. Verő Tamás főrabbi, Gordon Gábor és Zohar Meir kezdeményezte 2003-ban, a világ 53 országában működő hasonló szervezet mintájára azzal a céllal, hogy rendezvényein fiatalok es idősek, közéleti személyiségek, színészek, művészek, sportolók, politikusok felekezeti es politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, együtt róhassak le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt es tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás valamint a demokratikus politikai kultúra mellett.


Az Élet Menete Alapítvány hív minden jóérzésű embert, hogy közös jelenlétünkkel demonstráljunk a kirekesztés, az antiszemitizmus, és mindenfajta előítélet ellen, elősegítve a tolerancia es a múlttal való megbékélés folyamatát.

Legutóbbi hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page