September 29, 2019

September 19, 2019

Please reload

Legutóbbi hírek

2020. ÉVI ROMA ÉLET MENETE

July 31, 2019

Mi is ott leszünk! a 2020. évi Roma Élet Menetén, amire már idén december 1- től lehet regisztrálni majd!

 

"Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban 

 

A legendás polgárjogi harcos, Jesse Jackson amerikai szenátor, baptista tiszteletes lesz a roma holokauszt 75. évfordulóján szervezett megemlékezés egyik fő szónoka Auschwitz-Birkenauban, az egykori náci haláltáborban lévő roma holokauszt emlékmű előtt 2019. augusztus 2-án.

 

A legendás polgárjogi harcos, Jesse Jackson amerikai szenátor, baptista tiszteletes lesz a roma holokauszt 75. évfordulóján szervezett megemlékezés egyik fő szónoka Auschwitz-Birkenauban, az egykori náci haláltáborban lévő roma holokauszt emlékmű előtt augusztus 2-án.A roma-szinti közösségek világszerte ismert vezetője, Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanács elnöke által megszervezett hagyományos központi megemlékezésen a Phiren Amenca és a ternYpe roma ifjúsági szervezet idén is jelen lesz, és a roma fiatalok mintegy ötszáz fős nemzetközi delegációja csatlakozik a tiszteletteljes főhajtáshoz.

 

A roma fiatalok idén is megszervezik Krakkóban a roma holokauszt évfordulója kapcsán az egy hetes nemzetközi szemináriumukat, ahol az emlékezetpolitika és a cigányellenesség témakörében képzéseket, előadásokat tartanak a 15 országból érkező aktivistáknak.Az Élet Menete Alapítvány ebben az évben Budapestről 55 fős delegációval képviselteti magát a roma holokauszt 75. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésre, hogy a Roma Élet Menete résztvevőivel fejet hajtsanak a holokauszt roma áldozatainak emléke előtt. Az egykori náci koncentrációs táborban 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóra egyetlen éjszaka alatt mintegy 3000 roma gyermeket, nőt és férfit végeztek ki.A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. Magyarországon 2005-től lett hivatalos emléknap augusztus 2-a Teleki László szocialista országgyűlési képviselő, romaügyi államtitkár országgyűlési javaslata alapján."

 

Forrás: RomNet 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kövess minket!