top of page

HAJDÚ PÉTER VISSZAEMLÉKEZÉSE


HajdĂș PĂ©ter barĂĄtunk mai bejegyzĂ©sĂ©t szeretnĂ©nk megosztani veletek, amit 2 apropĂłbĂłl is Ă­rt. Az egyik az hogy ma 3 Ă©ve, hogy megĂ©rkezett a Budapesti Élet MenetĂ©rƑl elindulva Auschwitzba a nemzetközi menetre. A mĂĄsik ok pedig, hogy felhĂ­vja, Ă©s felhĂ­vjuk a figyelmet egy idei, ismĂ©t közös projekt tervĂŒnkre, ami remĂ©ljĂŒk mĂĄr jĂșlius közepe fele megvalĂłsĂ­thatĂł lesz, de ha nem, akkor jövƑre de megcsinĂĄljuk! VigyĂĄzzatok magatokra!

"Ilyen Ă­nsĂ©ges idƑkben, mikor nincsenek versenyek, nincsenek kihĂ­vĂĄsok, melyek bizsergƑ izgalomban tartanĂĄk az ember lelkĂ©t, nem marad mĂĄs, mint visszatekinteni a szĂ©p, Ă©s jelentƑsebb esemĂ©nyekre. Ma 3 Ă©ve, hogy megĂ©rkeztem Auschwitzba, miutĂĄn 8 nappal elƑtte elindultam futva BudapestrƑl. A 2017-es futĂĄsommal, a megtett 420 kilomĂ©terrel megemlĂ©keztem csalĂĄdtagjaimrĂłl, az összes ĂĄldozatrĂłl, Ă©s tiszteletemet fejeztem ki a tĂșlĂ©lƑknek. Az akkori gondolatokat Ă©s a velejĂĄrĂł kihĂ­vĂĄst idĂ©n tovĂĄbb szeretnĂ©m-szerettem volna fejleszteni. Nekem, nekĂŒnk kötelessĂ©gĂŒnk minden Ă©vben a megemlĂ©kezĂ©s, ahogy ezt teszik a vilĂĄg minden rĂ©szĂ©ben a zsidĂłszĂĄrmazĂĄsĂș emberek, de rĂĄjöttem, hogy ez kevĂ©s. A törtĂ©nelemben sajnos sok nĂ©pĂ­rtĂĄs volt, Ă©s akkor cselekszĂŒnk helyesen Ă©s bĂĄtran, ha megemlĂ©kezĂŒnk mĂĄs ilyen szörnyƱ tragĂ©diĂĄkrĂłl is, lehetƑsĂ©geinknek megfelelƑen. A mai, egyre jobban gyƱlölködƑ vilĂĄgban, nemzetre, vallĂĄsra valĂł tekintet nĂ©lkĂŒl kellene emlĂ©kezni minden elĂ­tĂ©lendƑ esemĂ©nyre, ahol embereket gyilkoltak le szĂĄrmazĂĄsi alapon. A „LĂĄbaimmal emlĂ©kezem!” projektet nem fejezem be, a törtĂ©nelem sok lehetƑsĂ©get ad, Ă©s mĂ©g sok erƑt Ă©rzek magamban, hogy Ășjabb kihĂ­vĂĄst teljesĂ­tsek.

IdĂ©n is mellĂ©m ĂĄllt az Élet Menete AlapĂ­tvĂĄny szervezete ötletem megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz. A közelmĂșltban, 1995-ben 8000 muszlim vallĂĄsĂș civilembert mĂ©szĂĄroltak le a DĂ©l-SzlĂĄv hĂĄborĂșban Srebrenica mellett. Ott minden Ă©vben tartanak egy nemzetközi megemlĂ©kezĂ©st az ĂĄldozatok emlĂ©kĂ©re jĂșlius 11-Ă©n. Tervem szerint jĂșlius 01-Ă©n indulok Ă©s 10 nap alatt teszem meg az 520 kilomĂ©tert futva. Ott rĂ©szt veszek kĂ­sĂ©rƑimmel a megemlĂ©kezĂ©sen. Az Élet Menete az esemĂ©nyt összeköti kb. 30-40 törtĂ©nelem tanĂĄr holokausztkĂ©pzĂ©sĂ©vel. Amit szeretnĂ©k ĂŒzenni ezzel a tettel az, hogy mindegy milyen a bƑrszĂ­ned, mindegy milyen a hited, mindegy milyen nemzetisĂ©gƱ vagy, mindig maradj ember, Ă©s ne a gonoszt szolgĂĄld, ne gyƱlölködj, ne irigykedj, Ă©s mindig lĂ©gy tolerĂĄns, megĂ©rtƑ. Ne engedd, hogy a lelkedet a fĂ©lelem uralja, lĂ©gy bĂĄtor, ne fĂ©lj kiĂĄllni az igazĂŒgyek mellett, mĂ©g akkor is, ha az Ă©ppen nem tetszik mĂĄsoknak. TehetsĂ©gedet, lehetƑsĂ©geidet pedig kamatoztasd addig jĂłĂŒgyek szolgĂĄlatĂĄban, amĂ­g megteheted. Ha idĂ©n nem tudjuk megcsinĂĄlni a programot a vilĂĄgjĂĄrvĂĄny miatt, akkor remĂ©lem jövƑre ennek nem lesz akadĂĄlya. Folytatom edzĂ©seimet, hogy ne csak mentĂĄlisan, de fizikĂĄlisan is alkalmas maradjak a teljesĂ­tmĂ©nyre. MellĂ©kelek nĂ©hĂĄny fotĂłt a SrebrenicĂĄn talĂĄlhatĂł emlĂ©khelyrƑl."

Legutóbbi hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page