top of page

PÁRHUZAMOS SORSOK

Nem választhatjuk meg, hová születünk, így azt sem, hogy az objektív tényt, miszerint vagyunk, éppen hogy ítéli meg a történelem.  Ugyanaz a folyamat, esemény eltérően befolyásolja életünket, így az eltérő személyes érintettség eltérő eredményhez is vezet: ami egyikünknek a sors csapása, a másikunkat meg sem érinti.

A magyar történelem legújabb kori vészkorszakaiban a származás, a család, vagyis, amit nem választhatunk, hanem adottságként kapunk, sorsokat, életeket határozott meg.

A bemutatott párhuzamos sorsok segítségével rendkívül gazdag képanyagot és magyarázatokat kínáló kiállításunk azt mutatja be, hogyan érintett a legújabb kori európai és főleg magyar történelem egy szakasza, törvények, rendelkezések, döntések, emberi gyarlóságok és botlások sokasága két szinte egyforma adottságokkal, hasonló társadalmi háttérrel és indulási esélyekkel rendelkező embert.

Az életrajzok kiegészítéseként látványos és könnyen kezelhető érintő képernyőn működő számítógépes programmal követhetők a kiállítás anyagában említett csomópontok, fogalmak magyarázata, háttere.

Rövid kérdéscsoporttal pedig saját ismereteit is tesztelheti.

Kiállításunk a magyar történelem és a társadalmi folyamatok iránt érdeklődő 13 éven felülieknek ajánlott! A kiállítás alkalmas vezetett csoportos és egyéni látogatásra is. 

bottom of page