top of page

EGY NEM HÉTKÖZNAPI HOLOKAUSZT TÖRTÉNET


MENGELE HÉT KIS TÖRPÉJE

Az Élet Menete Alapítvány 2018-as Kézdy György díjátadóján a közönség megismerkedhet az auschwitzi haláltábor Liliputi Társulatának történetével. A Kaposvári Egyetem színművész hallgatói a drámai hangvételű, de komikusan groteszk Mengele törpéi című előadást mutatják be november 25-én a Hatszín Teátrumban.


A Réczei Tamás rendezte egyedülálló színdarab a Máramaros megyei, törpe testalkatú Ovics Eizik Simon és családjának zenés színházi társulatáról szól, akik túlélték az auschwitzi haláltábort. A 7 gyermekes családot 1944-ben Auschwitzba deportálták, és annak „köszönhetik” életüket, hogy Josef Mengele- a haláltábor köztudott orvosa- rajtuk keresztül akarta megfejteni a törpenövés titkát.


A nem túl ismert, igaz történetet feldolgozó produkció Jehuda Koren és Eilat Negev „Lélekben óriások voltunk” című dokumentumkötetén alapul és külön érdekessége, hogy az a generáció játssza el a szerepeket, aki korából adódóan keveset tud a holokausztról, ám a munka alatt több holokauszt-visszaemlékezéssel, személyes beszámolóval találkozott.


„Már a felkészülés is mély nyomot hagyott a hallgatókban, hiszen személyes visszaemlékezéseket kellett olvasniuk, és ilyen mélységben nem találkoztak korábban a holokauszttal – mondta Réczei Tamás rendező. – Van egy kikényszerített életvilág, egy városrendszer, egy minden öntudatától és önazonosságától megfosztott emberhad, akiknek a nevük helyén számok vannak, és már egyáltalán nem érdekes, kik voltak azelőtt. Ez utopisztikus, egyben nagyon megrázó is.”


Az egyik fiatal színészhallgató, Szabó Dorottya pedig így nyilatkozott:


„Számomra nem volt egyszerű Ovitz Frida megformálása – mondta a fiatal színészhallgató. – Eddig két előadásunk volt, mindkettőn sikerült kicsit érezni azt, hogyan bomlott meg a családi idill. A mi osztályunk is olyan, mint egy család. Viszont a vége felé, amikor elkezd mélyülni és súlyosbodni a dráma, az számomra is lélekfacsaró élmény volt. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon izgalmas színházi élmény, mindenképpen kimozdítja a nézőket a komfortzónájukból.”


Az Élet Menete Alapítvány évek óta törekszik arra, hogy a fiatalabbakkal megismertesse a vészkorszak megpróbáltatásait, így folyamatosan keresi az újszerű megközelítéseket, ezért esett a választás az abszurd humorú színdarabra.


Várjuk sok szeretettel az érdeklődőket!



Regisztráció az ingyenes előadásra: info@eletmenete.hu



Legutóbbi hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page