top of page

2020. ÉVI ROMA ÉLET MENETE


Mi is ott leszünk! a 2020. évi Roma Élet Menetén, amire már idén december 1- től lehet regisztrálni majd!

"Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

A legendás polgárjogi harcos, Jesse Jackson amerikai szenátor, baptista tiszteletes lesz a roma holokauszt 75. évfordulóján szervezett megemlékezés egyik fő szónoka Auschwitz-Birkenauban, az egykori náci haláltáborban lévő roma holokauszt emlékmű előtt 2019. augusztus 2-án.


A legendás polgárjogi harcos, Jesse Jackson amerikai szenátor, baptista tiszteletes lesz a roma holokauszt 75. évfordulóján szervezett megemlékezés egyik fő szónoka Auschwitz-Birkenauban, az egykori náci haláltáborban lévő roma holokauszt emlékmű előtt augusztus 2-án.A roma-szinti közösségek világszerte ismert vezetője, Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanács elnöke által megszervezett hagyományos központi megemlékezésen a Phiren Amenca és a ternYpe roma ifjúsági szervezet idén is jelen lesz, és a roma fiatalok mintegy ötszáz fős nemzetközi delegációja csatlakozik a tiszteletteljes főhajtáshoz.


A roma fiatalok idén is megszervezik Krakkóban a roma holokauszt évfordulója kapcsán az egy hetes nemzetközi szemináriumukat, ahol az emlékezetpolitika és a cigányellenesség témakörében képzéseket, előadásokat tartanak a 15 országból érkező aktivistáknak.Az Élet Menete Alapítvány ebben az évben Budapestről 55 fős delegációval képviselteti magát a roma holokauszt 75. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésre, hogy a Roma Élet Menete résztvevőivel fejet hajtsanak a holokauszt roma áldozatainak emléke előtt. Az egykori náci koncentrációs táborban 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóra egyetlen éjszaka alatt mintegy 3000 roma gyermeket, nőt és férfit végeztek ki.A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. Magyarországon 2005-től lett hivatalos emléknap augusztus 2-a Teleki László szocialista országgyűlési képviselő, romaügyi államtitkár országgyűlési javaslata alapján."


Forrás: RomNet

Legutóbbi hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page