top of page

JOM HACMAUT 2020


Mélyen Tisztelt Holokauszt túlélők! Tisztelt Élet Menete Barátok!

Ma este köszönt be Jom Hacmaut ünnepe! Budapest és Auschwitz-Birkenau után, holnap lenne az Élet Menete Jeruzsálemben

. Ezen a meneten sajnos mindig csak jóval kisebb létszámban van lehetőségünk részt venni, de azért minden évben ott van a mi nagyon lelkes kis csoportunk, a többezer nemzetközi résztvevővel közösen.

Ez a nap „Jom Hacmaut”, tulajdonképpen Izrael Állam születésnapja. 1948-ban zsidó naptár szerinti dátumon, ezen a napon kiáltotta ki Izrael akkori miniszterelnöke Ben Gurion, Izrael Állam megalakulását, függetlenségét. A holokauszt utáni zsidó államnak, és polgárainak, de tulajdonképpen az egész világ zsidóságának, ez egy olyan ünnepnapja, ami tulajdonképpen a II. világháborút, a holokausztot követően, a szó legszorosabb értelmében a zsidó nép újjászületését jelentette a borzalmas szenvedések után.

Izraelben természetesen, mint mindig, minden ünnepen a holokauszt túlélők a kiemelt főszereplői a rendezvényeknek, de ez a nap, ez az ünnep a modern Izraelben, már nem a holokausztról szól, hanem arról, hogy megalakult egy ország, ahol izraeli állampolgárként tud élni mindenki, aki szeretne, de tiszteletben kell tartania, és el kell fogadnia a zsidó állam törvényeit, és az ott élő emberek sokszínűségét. Jom Hacmaut napján minden évben a jeruzsálemi polgármesteri hivatal előtti téren találkozunk a nemzetközi Élet Menete többi delegációjával. Ez a találkozó azért is különleges a résztvevőknek, mert azon kívül, hogy ilyenkor mindannyian azért vagyunk ott, hogy Izrael Állam születésnapját ünnepeljük, mindannyian pár nappal ezelőtt még az Auschwitz-Birkenaui rámpák, barakkok, krematóriumok és gázkamrák, árnyékában, emlékeztünk közösen.

Ilyenkor hatalmas boldogsággal ünnepelünk, táncolunk, énekelünk, és, ahogy azt tesszük Budapesten és Lengyelországban is, közösen menetelünk az Életért, az Életet ünnepeljük! Jom Hacmaut napján Izraelben minden évben, ugyanúgy, mint Jom Hasoá napján Auschwitz - Birkenauban 13.00-órakkor indul az Élet Menete. Jeruzsálemben ekkor a Polgármesteri Hivatal előtti térről az óváros falai mentén vonulunk többezren a Siratófalig, és még ha nem is beszélünk róla, de közben arra gondol kivétel nélkül szinte mindenki, hogy bárcsak itt lehetnének velünk Jeruzsálemben azok is, akik így meneteltek 1944-ben az Auschwitzi táborból a Birkenaui megsemmisítő tábor felé, és hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy mi megélhettük ezt a napot, hiszen pár nappal ezelőtt, mi is ott meneteltünk a halál földjén, de mi most itt vagyunk, itt lehetünk Jeruzsálemben! Az áldozatok emlékéből fakadjon áldás!

Boldog Születésnapot Izrael!

Vigyázzunk egymásra, és kitartást kívánunk mindenkinek, már nem tarthat olyan soká ez vírus, legyünk türelemmel!

Az elmúlt évi programról készült videóösszeállítással, és egy pár képpel ünnepeljük idén, Jom Hacmautot, fogadjátok szeretettel!

Gordon Gábor Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke és csapata nevében

Legutóbbi hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page