top of page

EMLÉKEZZÜNK A ROMA ÁLDOZATOKRA!


2020 .május 16.

Emlékezzünk a roma áldozatokra: ma van az Ellenállás Napja

Hetvenhat évvel ezelőtt ezen a napon, 1944. május 16-án Auschwitz-Birkenauban mintegy 6500 roma embert akartak elgázosítani, ők azonban hősiesen ellenálltak az SS-nek.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban fölállított Zigeunerlagerben (cigánytáborban) a fennállása alatt összesen mintegy 23 ezer roma embert tartottak fogva. A férfiakat, nőket és gyermekeket nem különítették el, mint más egységekben, talán ez a tény is szerepet játszott abban, hogy a romák között robbant ki az Auschwitz-Birkenauban 1944. május 16-án történt lázadás.


Azon a napon tervezték elgázosítani a Zigeunerlager rabjait, ők azonban – mivel tudták, hogy mi vár rájuk – nem akarták megadni magukat. Reggel, amikor mintegy 60 SS-katona megjelent a barakkok előtt, és felszólította őket, hogy sorakozzanak föl, a cigányok kikiabáltak: „Nem megyünk ki! Ha akartok valamit, gyertek be!”. Amikor az SS-kommandó bement, a foglyok szúró- és vágófegyverként használható vascsövekkel, szöges deszkákkal, késekkel, ásókkal, valamint kövekkel, vasláncokkal a kezükben fogadták őket. Mivel ilyen helyzet korábban Auschwitz-Birkenauban nem fordult elő, a kommandó parancsnoka a roma barakkparancsnokkal konzultált, majd éles sípszóval megparancsolta az őröknek a tábor elhagyását. ( a képek a 2019. évi Roma Élet Menetén készültek a magyar csoportról, egy képen Fahidi Éva nénivel!)


Legutóbbi hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page