top of page

A VARSÓI GETTÓFELKELÉS MEGEMLÉKEZÉSE

A varsói gettófelkelés idei megemlékező kampánya olyan időszakban zajlik, amikor Kelet-Európában ismét embereket, köztük nőket és gyerekeket ölnek meg. Azt szeretnénk, hogy a kampányban való részvétel – amelynek vezérmotívuma a szeretet – a háborúval és az erőszak bármely formájával szembeni ellenállás egyfajta megnyilvánulása legyen.

Szeretnénk egységben kiállni azok mellett, akik hazájukért, szeretteik szabadságáért és méltóságáért küzdenek.

Éppen ezért a Varsói Gettófelkelés Kampánya pontosan ezt fogja körül: a szeretetet.

Mutasd ezt meg te is egy általad feltöltött képpel, a nárcisz szimbólummal. Használd a #WarsawGhettoUprising #WarsawGhettoUprisingCampaign #POLINMuseum hashtageketeket, megjelölve alapítványunkat az @ segítségével--> Az Élet Menete Alapítvány.


Idén 79. alkalommal emlékezünk meg a varsói gettólázadásról. 1943. április 19-én robbant ki a hetekig tartó varsói gettólázadás, amely során több száz zsidó fiatal halt hősi halált.


A varsói POLIN Múzeummal (https://polin.pl/en/Warsawghettouprising) együttműködve bátorítunk mindenkit, hogy emlékezzünk a Hősökre!


Hogyan lehet részt venni a varsói gettófelkelésről való megemlékezésben?


Készíts nárciszt; csak papírra, ragasztóra és ollóra van szükséged!


Magyarországról úgy tudunk csatlakozni, ha otthon készítünk (pl: rajzolunk vagy hajtogatunk: https://www.youtube.com/watch?v=hdaHfG9xNSA&feature=youtu.be) egy nárciszt vagy pedig kinyomtatjuk a mellékelt posztert. A képet posztoljuk a Facebook oldalunkon a #WarsawGhettoUprising #WarsawGhettoUprisingCampaign #POLINMuseum hashtageketeket használva, és megjelölve alapítványunkat az @ segítségével--> Az Élet Menete Alapítvány


Miért lett nárcisz a szimbólum?

Marek Edelman, a varsói gettófelkelés utolsó életben maradt vezetője minden év április 19-én egy névtelen személytől egy csokor sárga nárciszt kapott. Ezeket a gettó emlékműnél helyezte el a hősök és az elhunytak emlékére. A papírnárciszok, amelyeket az emberek ezen a napon viselnek, ezt a szokást idézik.

Comentarios


Legutóbbi hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
Kövess minket!
  • Facebook Basic Square
bottom of page