top of page

KIHELYEZETT TÖRTÉNELEM ÓRÁK

Párhuzamos sorsok

Vagon kiállítás

Elhurcolt életek

Embernek maradni

Tolerancia méter

Válasz-utak

VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK

2013 novembere óta most már négy 5, 10, illetve 11 roll-upon valamint tableten életre keltett vándortárlatunkkal is járjuk az országot, melyekkel olyan helyekre is el tudjuk vinni üzenetünket, ahova Utazó Vagon kiállításunkkal nem jutunk el vasúti pálya hiánya miatt.

Mind a négy kiállítást történészek, Alapítványunk önkéntesei álmodták meg. A kiállítások célközönsége elsősorban, de nem kizárólagosan a közép- és felsőoktatásban tanuló diákok.

Míg az „Elhurcolt életek” című kiállítás fókuszában a zsidóság 1944-es tömeges deportálása áll, addig a „VÁLASZ-utak” célja az 1938-1945 közötti Magyarországon a különböző helyzetben és státuszban levő emberek választási lehetőségeinek és a végül választott útjának bemutatása az állami törvényhozástól egészen a hétköznapi, egyénileg meghozott emberi döntéseikig. Harmadik, "Párhuzamos sorsok" című kiállításunk azt mutatja be, hogyan érintett a legújabb kori európai és magyar történelem egy szakasza, törvények, rendelkezések, döntések, emberi gyarlóságok és botlások sokasága két szinte egyforma adottságokkal, hasonló társadalmi háttérrel és indulási esélyekkel rendelkező embert. Legújabb, "Embernek maradni" című tárlatunk a Világ Igazainak állít emléket, melyet embermentőkről szóló foglalkozással, előadással együtt ajánlunk.

Célunk a kiállításokkal bejárni az 1944-es gettók és bevagonírozási helyszíneket.

A kiállításokat iskolák, önkormányzatok, művelődési központok, baráti társaságok stb. is igényelhetik, a kölcsönzés feltételeinek figyelembevételével.

Kérdés, bejelentkezés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a info[kukac]eletmenete[pont]hu e-mail címen.

Kölcsönzés feltételei

Segítség a helytörténeti tabló elkészítéséhez (Elhurcolt életek, Válasz-utak)

VAGON KIÁLLÍTÁS

Alapítványunk 2005 óta utaztatja egyedülálló vándorkiállítását, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be a holokauszt magyarországi történéseit. A kiállítás a Kárpát-medence közel száz városában járt már és több mint százezren tekintették meg határokon innen és túl. Több mint tíz év elteltével úgy gondoltuk, hogy tartalmilag és látványban is megújítjuk a vagonkiállítást.

Tartalmilag a holokauszt magyarországi történetét bemutató fotók mellett a látogató túlélők összegzéseit is elolvashatja a vagon falán, ugyanakkor a digitális képkeretekben olyan többlet tartalmat is talál, amely jobban segíti a kérdés átgondolását. A magyarországi eseményeket bemutató fotók mellett a holokauszt európai történései is megjelennek, bemutatva napjaink zsidóellenes és rasszista jelenségeit is. A részletes helytörténeti anyagok és az általános ismeretek mellett megjelenő személyes emlékek (elsősorban Schwarz Sándor élettörténetén keresztül) és a korszellemmel szemben álló nonkomformista embermentők történetei segítenek abban, hogy a látogató felírhassa üzenő falunkra válaszát a „MIT TEHETEK ÉN, HOGY ILYEN MÉG EGYSZER NE ISMÉTLŐDHESSEN MEG? kérdésre.

További információ: Gábor Veronika roni[kukac]eletmenete[pont]hu, +36 30 732 3145, 

Guruló kiállításunk sajtója:

Süveges Gréta: Utazó kiállítások: újraalakuló kiállítóterek a magyar zsidóság reprezentációjában

Nagy Generáció – Mélykúti Ilona vendége volt Novák Ilona, alapítványunk önkéntese, a Vagonkiállítás megálmodója és létrehozója

bottom of page